niet de woorden kunnen vinden

Durf je uit te spreken op jouw manier

hypnotherapie

By Miranda van der Endt

Ken je het gevoel niet de juiste woorden te kunnen vinden? Ik ken dat maar al te goed. Ik heb dat altijd gehad. Ik denk dat de meeste introverte mensen weten waar ik het over heb. Het niet kunnen vinden van de juiste woorden, is de belangrijkste reden waarom ik lange tijd gestopt ben met het uiten van mijn mening. Nu denk ik dat je een manier moet vinden om je gevoelens, mening en wensen te uiten, ook al is dat op een later moment of op een andere manier.

Als je introvert bent, voel je je vaak ongemakkelijk als je ineens iets moet zeggen. Je wil iets zeggen dat logisch is, maar bij mij duurt het even voordat ik weet wat ik wil zeggen. Als ik snel moet reageren, voel ik me vaak onzeker, word ik gestrest en zeg dan liever niets. Vaak wordt wel van je verwacht dat je reageert. Ik heb dan de neiging te stotteren. Uiteraard red ik me wel als ik even tijd krijg, maar helaas geeft niet iedereen je de tijd om naar woorden te zoeken. Er was een tijd, toen ik jong was, dat ik dit stotteren probeerde te vermijden door simpelweg niet te antwoorden. Ik koos er liever voor om ze te laten denken dat ik niet zo slim was, dan mezelf te dwingen iets stoms te zeggen. Als volwassene komen we meestal niet weg door niets te zeggen. Bijvoorbeeld als je wordt getest, zoals ik was tijdens mijn studie.  

‘Op een keer vroeg mijn leraar me: wat is MRI, Miranda? Als ik de woorden zie, weet ik wat het betekent, Magnetic Resonance Imaging, maar als ik zo’n plotselinge vraag krijg en ik onmiddellijk moet reageren, gaat het mis. Ik stotterde…”

Mijn leraar vroeg na de les altijd wat we van haar onderwijs vonden. Ik heb haar een keer verteld dat ik liever naar haar luisterde zonder alle interactie, hoewel ik aarzelde om haar te vertellen waarom. Ik dacht: “moet ik haar vertellen dat ik mis wat ze zegt als ik me gestrest voel wanneer ik moet reageren?” Het is belangrijk om te weten dat elke persoon anders is, maar ik bemerk dat verlegen, introverte mensen soms wat extra zorg nodig hebben om begrepen te worden. We reageren anders, we hebben andere communicatie nodig omdat we ons niet gemakkelijk uitspreken. Zelfs als ik niet onmiddellijk reageer, doet mijn mening er toe. Wat denk je? 

“Een lerares vroeg me: Wat is MRI, Miranda? Als ik het voor me zie, weet ik het antwoord en ken ik de woorden, maar zomaar ineens een vraag krijgen en me vragen om meteen te antwoorden, dat kon ik niet. Ik hakkelde en kwam er niet uit.

My teacher, was a fine person. She always asked what we thought about her teaching. I told her once I would rather listen to her talking without all the interaction, though I felt reluctant to tell her why. I used to think, “do I need to tell her, that I miss what she says if I feel stressed about having to to respond?” It is important to know that every person is different, but I feel shy, introverted people sometimes need a little extra care to be understood. We react differently, we need different communication as we don’t speak out easily. Even if I don’t respond immediately, my opinion matters. What do you think? 

Miranda

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
Scroll to Top